عفونت پستان یا ماستیت چیست؟

عفونت پستان یا ماستیت چیست؟

ماستیت عفونت بافت پستان است که با شیوع بیشتری در طول دوران شیردهی اتفاق می‌افتد این عفونت باعث ایجاد درد، تورم، قرمزی و افزایش دمای پستان می‌شود. عفونت می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که باکتری‌ها از پوست ویا مخصوصاً از دهان نوزاد وارد مجاری شیری موجود در نوک پستان می‌شوند که این مساله می‌تواند باعث ایجاد عفونت و التهاب دردناک درپستان شود. عفونت پستان با شیوع بیشتری طی یک الی سه ماه پس از زایمان اتفاق می‌افتد اما حتی ممکن است در زنانی که اخیرا زایمان نداشته‌اند و یا حتی در دوران پس از یائسگی اتفاق بیفتد. علت دیگر عفونت، فرم نادری از سرطان به نام سرطان التهابی می‌باشد. عفونت پستان درمان نشده می‌تواند منجر به آبسه‌ (عفونت پیشرفته ) ی پستان شود. 

عوامل خطر برای عفونت پستان  عبارتند از:

شیردهی

نوک سینه های زخمی یا ترک خورده اگرچه ماستیت  می تواند بدون ترک پوستی ایجاد شود

بستن سوتین تنگ یا فشار آوردن به سینه هنگام استفاده از کمربند ایمنی یا حمل کیف سنگین که ممکن است جریان شیر را محدود کند.

خستگی بیش از حد یا تحت استرس

تغذیه نامناسب

استعمال دخانیات

چه زمانی باید برای عفونت پستان به پزشک مراجعه شود؟

باید به محض داشتن علایمی نظیر قرمزی و درد و تورم پستان به پزشک مراجعه کرد اگر در طول درمان با موارد زیر مواجه شدید باید مجددا مراجعه داشته باشید

-اگر توده ای احساس شود ( دوران شیر دهی یا غیر دوران شیردهی )؛

– ترشح غیرطبیعی از نوک پستان؛

-درد پستان به صورتی که کار روزانه شما را با مشکل روبرو کرده ؛

-اگر درد طول کشیده وغیر قابل تحمل در سینه خود دارید؛

-اگر علائم همراه دیگری دارید که درباره ی آن نگران هستید مانند تو رفتگی پوست

همچنین در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان قسمت اورژانس مراجعه نمایید: 

-تب مقاوم بالاتر از ۳۸.۶ درجه سانتیگراد؛

-تهوع و استفراغی که مانع از ماندن آنتی بیوتیک در معده‌ی شما می‌شود؛

-ترشح چرک از نوک سینه؛

 

تشخیص عفونت پستان:

تشخیص عفونت پستان اغلب با خودآزمایی پستان یا معاینه فیزیکی پستان صورت می‌گیرد.

اگر تشخیص توده‌ی حاوی مایع از توده جامد مشکل باشد ممکن است لازم باشد سونوگرافی انجام شود، همچنین سونوگرافی ممکن است درتشخیص ماستیت ساده و آبسه کمک کننده باشد.

گرفتن کشت از ترشحات پستان می‌تواند باعث تشخیص ارگانیسمی که باعث ایجاد عفونت شده، شود.این اطلاعات می تواند  برای تصمیم گیری درباره ی تجویز نوع آنتی بیوتیک  کمک کننده باشد.

اغلب اوقات ارگانیسم استافیلوکوک اورئوس می باشد و برخی عفونت ها ممکن ناشی از استافیلوکوک اورئوس مقاوم به درمان باشند که به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند.

 زنانی که در دوران شیردهی نیستند و ماستیت دارند یا آنانی که به درمان جواب نمی دهند، ممکن است لازم باشد ماموگرافی یا بیوپسی پستان انجام دهند. این اقدامات تشخیصی ضروری هستند زیرا انواع نادری از سرطان های پستان می‌‌توانند علائم ماستیت داشته باشند.

راه درمان ساده برای عفونت سینه:

برای درمان عفونت پستان در صورتی که دلیل ایجاد عفونت باکتری باشد، آنتی بیوتیک تجویز می شود. درمان عفونت پستان در اغلب موارد بستگی به علت زمینه ای و شدت علائم دارد. در صورتی که فرد به آبسه پستان مبتلا باشد، پزشک توصیه به تخلیه آبسه می کند.

معمولاً در صورتی که علت عفونت پستان ها باکتری باشد، آنتی بیوتیک تجویز می شود. معمولاً علائم بیماری ظرف یک تا دو روز بهبود می یابد. و پس از دو هفته علایم به طور کامل برطرف میشوند

نیاز است که مبتلایان یک دوره کامل آنتی بیوتیک مصرف کنند. حتی در صورتی که دوره درمان کامل نشده باشد و فرد احساس بهتری کند و علائم از بین بروند.

درمان های خانگی برای رهایی از ماستیت سینه می تواند کاربردی باشد:

هریک از موارد زیر می تواند به بهبود شرایط مادر کمک کند:

  • از پر کردن طولانی مدت سینه با شیر قبل از شیردهی خودداری کنید
  • پس از شیردهی از کمپرس خنک یا کمپرس یخ روی سینه خود استفاده کنید
  • یک سوتین نرم بپوشید
  • تا حد امکان استراحت کنید و از فعالیت زیاد بپرهیزید.

به نوزادتان اجازه دهید قبل از اینکه سینه دیگر را در طول شیردهی بمکد، یک سینه را کاملا خالی کند.

موقعیتی را که برای شیر دادن استفاده می کنید از یک شیردهی به شیردهی بعدی تغییر دهید.

اطمینان حاصل کنید که کودک در طول شیردهی به درستی در آغوش شما قرار می گیرد.

اگر سیگار می کشید، از پزشک خود در مورد ترک سیگار سوال کنید.

  • توصیه می شود خانم هایی که به عارضه ماستیت دچار شده اند از کمپرس سرد جهت کاهش علائمی مانند تورم و درد استفاده کنند. باید دقت شود که حتما از کمپرس سرد استفاده شود زیرا کمپرس گرم می تواند التهاب بافت پستان را زیاد کند در نتیجه تورم را افزایش دهد.
  • بهتر است مادران زمانی که سینه ها نرم تر هستند تمام شیر داخل سینه خود را خارج کنند سپس به نوزاد بدهند.
  • جهت کاهش التهابات و تورم سینه توصیه می شود تا مادران به طور مکرر به نوزاد خود شیر دهند و حتی در صورت داشتن درد این کار را متوقف نکنند. در صورت نیاز استفاده از شیردوش های مخصوص می تواند در جهت تخلیه شیر از پستان بسیار کمک کننده باشد. شیر را خوب تخلیه کند هر چه شیر به طور کامل از سینه ها خارج شود قطعا به سلامت مادر و بهبود ماستیت کمک خواهد کرد.
  • مصرف مایعات فراوان می تواند در کاهش علائم آزار دهنده ماستیت و افزایش میزان تولید شیر موثر باشد.
  • مصرف داروهای استروئیدی و ضد درد مانند استامینوفن و ایبوپروفن می تواند در کاهش دردهای ناشی از ماستیت بسیار موثر باشد.

*نکته: مصرف داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک های تجویز شده از سوی پزشک برای نوزاد ایمن بود و ضرری برای او ندارد

آیا شیردهی با وجود ماستیت مجاز است؟

بله در صورت نبود آبسه،تب و لرز و یا ترشحات عیر طبیعی نوک پستان ،شیردادن از پستان مبتلا به ماستیت منعی ندارد و به تخلیه شیر که از روش های درمانی اصلی است نیز کمک میکند.

ابتدا پستان مبتلا را به نوزاد خود عرضه کنید و بعد ازآن که نوزاد شیر پستان مبتلا را خورد، شیردهی را از پستان سالم انجام دهید

 

نکاتی ضروری در زمینه عفونت پستان:

  • این عارضه از مهم ترین عارضه هایی است که در زنان در سن باروری (تقریبا از 18 تا 50 سال) احتمال بروز دارد.
  • مهم ترین مساله در درمان عفونت پستان این است که از پیشروی آن جلوگیری کنیم.
  • علیرغم این که امار ابتلای زنان به عفونت پستان نسبت به گذشته کاهش داشته است اما همچنان زنان با این عارضه درگیر هستند و باید مراقبت های لازم را داشته باشند.
  • در بسیاری از موارد زنان نسبت به درد ها و علائمی که در نواحی سینه شان رخ داده است بسیار غیر محتاط عمل می کنند و در بررسی ها ی بیشتر اهمال کاری می کنند.
  • مهم ترین نکته ای که باید در خاطر داشته باشید این است که به میزانی که روند تشخیص و درمان عفونت پستان زودتر تشخیص داده شود از پیچیدگی های روند درمان کاسته می شود و موفقیت درمان افزایش خواهد داشت.
  • از این رو بهتر است که هر چه سریع تر به بهترین متخصصین این حوزه مراجعه کنید تا روند درمان آغاز شود.

آمادگی قبل از انجام سونوگرافی

برای انجام سونوگرافی چطور آماده بشم؟

آمادگی قبل از انجام سونوگرافی موضوع مهمی می باشد. برخی از مهمترین آمادگی های لازم قبل از انجام سونوگرافی که مراجعین محترم حتما باید قبل مراجعه به سونوگرافی آوا به آن توجه کنید، به شرح زیر می باشد :

  • در مواردی که نیاز به پر بودن مثانه است قبل از عزیمت به سونوگرافی آوا، چند لیوان آب و یا چای میل بفرمایید و مثانه خود را تخلیه نفرمایید.
  • طوری زمان بندی نمایید که در صورت معطلی کوتاه یک ربع دچار فشار مثانه و ناراحتی نشوید. در صورت نیاز به نوشیدن آب و یا چای در داخل سونوگرافی آوا، امکانات پذیرایی از شما عزیزان مهیا می باشد.

سونوگرافی چگونه انجام می شود؟ 

در طول سونوگرافی پستان، شما روی تخت مخصوص سونوگرافی دراز کشیده و لباس خود را بالا می زنید. پس متخصص سونوگرافی با استفاده از ژل مخصوص سطح شکم شما را می پوشاند و با استفاده از پروب سونوگرافی اقدام به تصویربرداری از ناحیه لگن و رحم شما می کند. تصاویر ثبت شده  و ریپورت پرینت گرفته میشود و به دست شما سپرده میشود تا نزد پزشک متخصص زنان و زایمان  خود ببرید .

پروسه سونوگرافی  در سایر انواع سونوگرافی نیز یکسان است. فقط در طول سونوگرافی ترانس واژینال ، شما لازم است لباس های خود را با گان مخصوص عوض کنید و پاهای خود را در وضعیت مناسب برای قرارگیری پروب سونوگرافی در واژن قرار دهید.

خواندن نتایج سونوگرافی

خواندن سونوگرافی پستان و فهمیدن نتایج آن چگونه است؟

نتیجه سونوگرافی به طور واضح و خوانا در اختیار شما قرار میگیرد و براحتی میتوانید از نتیجه سونوگرافی آگاه شوید.

بهترین مرکز سونوگرافی برای پستان  در تهران

برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:

  • پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
  • رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
  • مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.

انجام سونوگرافی پستان در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط  کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )

سونوگرافی آوا در ایام تعطیل با هماهنگی و در ایام عید نوروز 1401 به طور کامل باز آماده ارائه خدمت میباشد.

انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.

طرف قرارداد با  بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….

صدور معرفی نامه آنلاین بیمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *