رحم تک شاخ چیست؟

رحم تک شاخ :

رحم در دوران جنینی از دو شاخ تشکیل شده که در روند رشد و تکامل این دوشاخ به هم متصل می شوند و یک حفره رحمی واحد را ایجاد می کنند. در مواردی ممکن است یکی از این شاخ ها رشد نکرده و در کنار حفره رحمی بصورت یک زایده باقی بماند و یا از بین برود. در این حالت ، خانم یک حفره رحمی تک شاخ و یک لوله رحمی دارد.

علت ایجاد رحم تک شاخ:

مطالعات نشان داده اند که 4/2 تا 13 درصد از اختلالات دستگاه تناسلی زنان به دلیل ناهنجاری رحمی رحم تک شاخ است. اما این میزان بسیار زیاد است و فقط 1/0 درصد از زنان، دارای ناهنجاری رحمی از نوع رحم تک شاخ هستند. متاسفانه پزشکان هنوز علت ایجاد این ناهنجاری رحمی را نمی دانند و تاکنون راهی برای پیشگیری یا مقابله با عوامل خطر رحم تک شاخ شناخته نشده است و هنوز مشخص نیست که انجام چه کارهایی ممکن است باعث ایجاد رحم تک شاخ شود. احتمالا رحم تک شاخ خودبهخود ایجاد می گردد.

رحم تک شاخ و تاثیر آن بربارداری چگونه است:

اگر به تازگی متوجه شده اید که دارای رحم تک شاخ هستید، ممکن است پرسش های بسیاری در سر داشته باشید از جمله این که چرا تا به حال کسی در مورد این موضوع چیزی به شما نگفته بود. رحم تک شاخ مشکلی ژنتیکی است که باعث می شود تنها نیمی از رحم تشکیل شود. در نتیجه، به جای دو لوله فالوپ تنها دارای یک لوله فالوپ هستید و رحم معمولا کوچک است. به نظر می رسد باید متوجه این موضوع می شدید، اما اغلب زمانی متوجه این مشکل می شوید که می خواهید باردار شوید و موفق نمی شوید. در ادامه این متن برای شما شرح می دهیم که: چه چیزی لازم است در رابطه با این عارضه نادر بدانید؟ این مشکل چه تاثیری بر بارداری شما می گذارد؟ چگونه باید با موانع سر راه مقابله کنید؟ آیا این عارضه بر باردار شدن تاثیر می گذارد؟

آیا رحم تک شاخ سبب سقط جنین می شود؟

قبل از این که بیش تر در مورد مشکل رحم تک شاخ بخوانید، لازم است بدانید که به دلیل نادر بودن این عارضه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است.بسیاری از مطالعات نشان می دهد که خطر سقط جنین در این عارضه بسیار بالا است، هر چند بانوان زیادی با این عارضه می توانند بارداری های موفق داشته باشند. پزشکان در مورد این که چرا رحم تک شاخ خطر سقط جنین را بالا می برد نظریه های متعددی دارند.

اول این که جریان خون در رحم کاهش پیدا می کند. در واقع دو شریان خون را به رحم می رساند. رحم تک شاخ یکی از این شریان ها را داراست. این باعث می شود خطر سقط جنین در سه ماهه اول بارداری افزایش پیدا کند.

دوم این که رحم تک شاخ معمولا کوچک است و قادر نیست جنین در حال رشد را در خود جای دهد. این باعث افزایش احتمال سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری می شود.

بانوانی که دارای عارضه رحم تک شاخ هستند اغلب مشکلات دهانه رحم را نیز تجربه می کنند. دهانه رحم از مدت ها قبل از زمان زایمان شروع به نازک و منبسط شدن می کند. همین باعث زایمان زودرس خواهد شد.

تشخیص رحم تک شاخ:

اگر بیمار علائم رحم تک شاخ را داشته باشد، پزشک ابتدا از او تاریخچه بیماری می گیرد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. احتمالا برای حذف علل دیگر، معاینه لگنی هم انجام شود. پزشک ممکن است از روش های تصویربرداری از قبیل سونوگرافی لگن، سونوگرافی ترانس واژینال ، سونوگرافی سه بعدی، عکس رنگی رحم  یا MRI نیز استفاده کند. گاهی ممکن است به صلاحدید پزشک لاپاراسکوپی انجام گیرد. لاپاراسکوپی شامل وارد کردن ابزار کوچکی به همراه دوربین از طریق ایجاد برشی کوچک بر روی شکم است. اگرچه روش لاپاراسکوپی یک روش تهاجمی است اما بسیار روتین است. پزشک با کمک لاپاراسکوپی می تواند اعضای لگنی را بررسی کند. به وسیله لاپاراسکوپی می توان وجود رحم کوچک و فقدان یکی از لوله های رحمی را تشخیص داد.

نقش سونوگرافی:

در سونوگرافی رحم تک شاخ معمولا به یک سمت لگن انحراف دارد و سایز ان کوچکتر از حالت عادی می باشد. در بررسی بیشتر، رحم شکل طبیعی گلابی مانند ندارد و بیشتر حالت استوانه ای شبیه موز را تداعی می کند.

در سونوگرافی سه بعدی تمام این موارد با وضوح بیشتر مشخص شده و تشخیص را نهایی میکند.

  • وقتی تشخیص رحم تک شاخ داده شد، پزشک سونوگرافی به چه موارد دیگری باید دقت کند؟

باد بررسی شود که ایا شاخ فرعی کوچکتر وجود دارد یا خیر و اینکه ایا تورم لوله فالوپ مشهود است یا خیر.

هردو تخمدان باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند.

ضمنا به دلی همراهی اشکالات ساختاری در کلیه ها، بهتر است انها نیز مورد ارزیابی قرار گیرند.

درمان های لازم برای بارداری موفق با رحم تک شاخ:

در صورت وجود همی رحم (hemi-uterus) در کنار شاخ اصلی ، پزشک معمولا آن را با کمک عمل جراحی بر می دارد، زیرا ممکن است بارداری از آنجا شروع شود و در این صورت بارداری با چالش همراه خواهد بود. از سوی دیگر بدلیل اینکه رحم کوچک است، جایی برای رشد جنین وجود ندارد، بنابراین ممکن است همی رحم پاره شود و این مساله می تواند خطرناک باشد.

خانم هایی که رحم تک شاخ دارند، می توانند به صورت طبیعی باردار شوند یا از روش های کمک باروری برای بارداری استفاده کنند. در صورت بارداری با استفاده از روش های کمک باروری، ممکن است ویزیت های متعدد و سونوگرافی های مکرر انجام شود.

چنانچه طول سرویکس کوتاه شده باشد، پزشک ممکن است از سرکلاژ یا پساری برای بیمار استفاده کند. زیرا این روش ها خطر سقط جنین را کاهش می دهند. 

همچنین پزشک ممکن است داروهای خاصی به نام داروهای توکولیتیک را برای بیمار تجویز کند تا احتمال زایمان زودرس را کاهش دهد. داروهای توکولیتیک رحم را شل کرده و انقباضاتی که منجر به زایمان زودرس می شوند را کاهش می دهند.

آمادگی قبل از انجام سونوگرافی

برای انجام سونوگرافی چطور آماده بشم؟

آمادگی قبل از انجام سونوگرافی موضوع مهمی می باشد. برخی از مهمترین آمادگی های لازم قبل از انجام سونوگرافی که مراجعین محترم حتما باید قبل مراجعه به سونوگرافی آوا به آن توجه کنید، به شرح زیر می باشد :

  • در مواردی که نیاز به پر بودن مثانه است قبل از عزیمت به سونوگرافی آوا، چند لیوان آب و یا چای میل بفرمایید و مثانه خود را تخلیه نفرمایید.
  • طوری زمان بندی نمایید که در صورت معطلی کوتاه یک ربع دچار فشار مثانه و ناراحتی نشوید. در صورت نیاز به نوشیدن آب و یا چای در داخل سونوگرافی آوا، امکانات پذیرایی از شما عزیزان مهیا می باشد.

سونوگرافی چگونه انجام می شود؟ 

در طول سونوگرافی رحم و تخمدان  ، شما روی تخت مخصوص سونوگرافی دراز کشیده و لباس خود را بالا می زنید. پس متخصص سونوگرافی با استفاده از ژل مخصوص سطح شکم شما را می پوشاند و با استفاده از پروب سونوگرافی اقدام به تصویربرداری از ناحیه لگن و رحم شما می کند. تصاویر ثبت شده  و ریپورت پرینت گرفته میشود و به دست شما سپرده میشود تا نزد پزشک متخصص زنان و زایمان  خود ببرید .

پروسه سونوگرافی رحم و تخمدان در سایر انواع سونوگرافی نیز یکسان است. فقط در طول سونوگرافی ترانس واژینال ، شما لازم است لباس های خود را با گان مخصوص عوض کنید و پاهای خود را در وضعیت مناسب برای قرارگیری پروب سونوگرافی در واژن قرار دهید.

خواندن نتایج سونوگرافی

خواندن سونوگرافی رحم و تخمدان و فهمیدن نتایج آن چگونه است؟

نتیجه سونوگرافی به طور واضح و خوانا در اختیار شما قرار میگیرد و براحتی میتوانید از نتیجه سونوگرافی آگاه شوید.

بهترین مرکز سونوگرافی برای رحم و تخمدان در تهران

برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:

  • پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
  • رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
  • مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.

انجام سونوگرافی رحم و تخمدان ها در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط  کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )

سونوگرافی آوا در ایام تعطیل با هماهنگی و در ایام عید نوروز 1401 به طور کامل باز آماده ارائه خدمت میباشد.

انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.

طرف قرارداد با  بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….

صدور معرفی نامه آنلاین بیمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *