حاملگی مولار چیست ؟ (تعریف حاملگی مول هیداتی فرم )

مول هیداتی‌فرم یا حاملگی مولار یا بچه خوره بیماری نادر و خوش‌خیمی است که ناشی از مشکلات کروموزومی ( نقصی ژنتیکی) در تخم بارور شده است.

حاملگی مول یا در اصطلاح بچه خوره به مواردی گفته می شود که جفت رشد بیش از حد و غیر طبیعی داشته باشد .. در حاملگی مولار، پرزهای جفتی دچار ورم و رشد بیش از حد شده و کل حفره رحم را اشغال می کنند ، اما گاهی ( بندرت) در لوله رحمی و یا تخمدان هم ایجاد می شوند.

حاملگی مولار چند نوع است؟

دو نوع حاملگی مولار وجود دارد:

حاملگی مولار کامل :

بارداری مولار ممکن است به صورت کامل یا جزئی باشد. در بیشتر موارد حاملگی مولار کامل، تخمک بارور، دو نسخه از کروموزوم‌های پدر را داراست و هیچ کروموزومی از مادر را ندارد. در این حالت، جنین، ساک حاملگی و جفت طبیعی تشکیل نمی‌شود بلکه جفت، توده‌ای از کیست‌هایی است که شبیه به یک خوشۀ انگور هستند.

  • حاملگی مولار نسبی یا ناقص :

در حاملگی مولار نسبی یا ناقص، معمولاً تخمک بارور، دو نسخه از کپی کورموزم‌های پدر و یک نسخه از کروموزوم‌های مادر را دارد. در این حالت، مقداری بافت سالم جفت وجود خواهد داشت، ساک حاملگی تشکیل می‌شود و ممکن است جنین یا بخشی از بافت جنین نیز تشکیل شود، اما در بیشتر موارد به قدری غیرطبیعی است که امکان ادامۀ حیات و رشد را نخواهد داشت.

 

خوشبختانه ماهیت این بیماری به گونه ایست که خودش را خیلی سریع نشان می دهد و سریع هم درمان می شود اما به شرط این که بیمار پیگیری اش را رها نکند و در دفعات بعدی بیمار می تواند حاملگی طبیعی داشته و بچه سالمی به دنیا آورد.

مشخصات حاملگی مولار کامل

  •        بافت جفت غیر طبیعی و متورم است
  •        شبیه به کیست های پر از مایع است.
  •        بافت جنینی تشکیل نمیشود.

مشخصات حاملگی مولار نسبی یا ناقص

  • ایجاد یک بافت جفت طبیعی همراه با یک بافت جفت غیر طبیعی
  • ممکن است ساختار جنینی وجود داشته باشد، اما جنین قادر به زنده ماندن نیست و در اغلب موارد در اوایل بارداری سقط می شود.

عوامل ایجاد حاملگی مول :

مول یا بچه خوره در یک در هزار حاملگی ممکن است بوجود آید. در تحقیقات مختلف عواملی بعنوان علل زمینه ساز حاملگی مولار شناخته شده اند:

  • سن مادر کمتراز 15 سال و یا بیشتر از 45 سال
  • سابقه قبلی مول

علایم حاملگی مولار :

علایم حاملگی مول یا بچه خوره می تواند در ابتدا مشابه یک بارداری طبیعی باشد، اما در بیشتر موارد با علائم و نشانه هایی همراه است. از جمله:

  • خونریزی تیره رنگ از واژن در سه ماهه اول بارداری
  • تهوع واستفراغ شدید
  • احساس درد و پری و فشار لگن
  • رشد سریع رحم و سایز رحم بزرگتر از سن بارداری
  • فشار خون بالا
  • مسمومیت بارداری
  • علایم پرکاری تیروئید
  • کم خونی

روش‌های تشخیص بارداری مولار:

  • پزشک با انجام آزمایشات زیر می تواند نوع بارداری شما را تشخیص دهد، این آزمایشات عبارتند از:
    آزمایش خون و اندازه‌گیری هورمون‌های بارداری در خون (BHCG)
  • انجام سونوگرافی

مول با سونوگرافی قابل تشخیص است و شکلی که در سونوگرافی دیده می شود یک جنین عادی نیست. بلکه یک جفت غیر عادی و به صورت خوشه انگوری است. تشخیص سریع این بیماری مهم است چون در مواردی  می تواند سریع پیشرفت نموده و به جاهای دیگر بدن مانند کبد و ریه نیز دست اندازی کند.

تصویر بارداری مولار

درمان حاملگی مولار :

حاملگی مول یا بچه خوره یکی از عوامل سقط محسوب می شود و می تواند دارای عوارض و حتی خطراتی برای مادر باردار می باشد. حاملگی مول یا در اصطلاح بچه خوره به مواردی گفته می شود که جفت رشد بیش از حد داشته باشد. در حاملگی مولار، پرزهای جفتی دچار ورم و رشد بیش از حد شده و کل حفره رحم را اشغال می کنند حاملگی مولار نمی تواند مانند یک بارداری طبیعی ادامه پیدا کند و جهت پیشگیری از بروز عوارض، بافت جفت غیر طبیعی باید خارج شود. درمان نیز می تواند شامل اقدامات زیر باشد:

1-     ساکشن وکورتاژ:

بهترین درمان برای درمان حاملگی مول ، خارج کردن بافت مول و محصولات حاملگی از حفره رحم می باشد. پزشک با استفاده از ساکشن و کورتاژ، بافت مولار را از رحم خارج می کند. این کار تحت بیهوشی و یا بی حسی از کمر انجام می شود. سپس بافت خارج شده جهت بررسی پاتولوژی به ازمایشگاه ارسال می شود .

2-     هیسترکتومی :

هیسترکتومی یا در آوردن رحم در مواردی انجام می شود که دیگر تمایلی به بارداری در آینده وجود نداشته باشد. در واقع در خانمهای 40 سال به بالا ، هیسترکتومی به کورتاژ ترجیح داده می شود.

3-     شیمی درمانی :

استفاده از داروهای شیمی درمانی برای درمان مول معمولا به تنهایی انجام نمی شود . بلکه در موارد نادر ممکن است به صلاحدید پزشک متخصص زنان ، به همراه کورتاژ و یا هیسترکتومی استفاده شود.

عوارض مول :

در مواردی ممکن است بافت مولار مهاجم بوده و به سایر بافتهای بدن دست اندازی کند. این خاصیت تهاجمی باعث درگیری سایر اعضای بدن حتی بعد از عمل جراحی می شود. اگر بصورت موضعی رشد و تکثیر پیدا کند باعث تومور جفتی و درگیری کل رحم می شود. حتی درگیری مغز ، ریه، روده ، واژن ، تخمدان و کبد هم ممکن است ایجاد شود. بنابراین پیگیری دقیق و مراقبت بعد از درمان مول به همه بیماران توصیه می شود.

پیگیری و مراقبت های بعد از درمان مول:

  • سطح BHCG خون بعد از خارج کردن بافت مول ، باید تا زمان بازگشت به حالت طبیعی بررسی و کنترل شود. در صورتی که سطح BHCG بالا برود، نیاز به درمان های بیشتری خواهد بود.
  • بعد از کامل شدن روند درمان بارداری مولار ، سطح BHCG   باید به مدت شش ماه تا یک سال بررسی شود تا از عدم باقی ماندن بافت مولار اطمینان حاصل گردد.
  • در طول دوران درمان زوج باید روش پیشگیری مطمئنی داشته باشند ( مثل قرص ضد بارداری) و به هیچ وجه بدون دستور و اجازه پزشک اقدام به بارداری نکنند. زمانی که عدد BHCG به صفر رسید می توان اقدام به بارداری کرد.
  • سونوگرافی نیز برای Follow up  توصیه میشود.

عود حاملگی مول :

خانمهایی که یک بارداری مول را تجربه کرده باشند، در بارداری بعدی ، امکان مولار شدن بیش از افرادی است که تابحال دچار حاملگی مول نشده اند. توصیه میکنیم قبل از اقدام به بارداری تحت نظر یکی از بهترین متخصصین زنان باشید و در زمان مناسب اقدام به بارداری مجدد نمایید.

زمان مناسب برای اقدام به بارداری مجدد بعد از حاملگی مولار چه موقع است؟

  • در اغلب زنان، چیزی که می‌تواند بعد از سقط جنین حالشان را خوب کند، بارداری دوباره است. معمولاً دلیلی ندارد که نتوانید پس از سقط جنین دوباره باردار شوید.
  • زمان مناسب برای بارداری مجدد را پزشک متخصص شما تشخیص می‌دهد. در صورت درمان به موقع و موفقیت آمیز حاملگی مولار، مدت زمان لازم برای اقدام به بارداری مجدد حدود یک سال است. در طول این مدت سطح هورمون BHCG باید به حالت نرمال برسد.
  • اگر اقدام به بارداری مجدد بیش از موعد تعیین شده نمایید چون سطح هورمون HCG بالا می رود تشخیص بازگشت یا برنگشتن بافت غیر طبیعی مولار برای پزشک شما دشوار و غیر ممکن می شود.
  • در صورتی که حاملگی مولار را تجربه کرده باشید احتمال داشتن مجدد این نوع حاملگی در شما فقط یک یا دو درصد بارداری در آینده است. که با بررسی و انجام سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری این موضوع بررسی می‌‌‌شود.
  • خبر خوب اینکه حاملگی مولار بر باروری و باردار شدن شدن به صورت طبیعی هیچ گونه تاثیر منفی نخواهد داشت. حتی در احتمال بروز عارضه هایی مانند زایمان زودرس، نقص های مادرزادی مرده بدنیا آمدن نوزاد و سایر عوارض بارداری تاثیری نخواهد داشت.
  • خوشبختانه امروزه با وجود امکانات تشخیصی و درمانی مناسب، حاملگی مولار بسیار زود تشخیص داده می‌شود و با انجام درمان به موقع می‌توان از بروز عوارض ناخواسته مرتبط با این بیماری جلوگیری نمود. جهت دریافت اطلاعات بیشتردر خصوص حاملگی مولار اینجا را کلیک کنید.

چگونه برای سونوگرافی بارداری – حاملگی مول آماده شویم؟

بهترین روش تشخیص حاملگی مولار انجام سونوگرافی واژینال است.

سونوگرافی ترانس واژینال بارداری – حاملگی مول چگونه انجام می شود؟ 

در طول سونوگرافی ترانس واژینال ، شما لازم است لباس های خود را با گان مخصوص عوض کنید و پاهای خود را در وضعیت مناسب برای قرارگیری پروب سونوگرافی در واژن قرار دهید

متخصص رادیولوژی کاور استریل را روی پروب واژینال کشیده و پروب را در ابتدای واژن شما قرار داده و تصاویر حاصله را تفسیر میکند.

بهترین مرکز سونوگرافی برای بارداری – حاملگی مول  در تهران

برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی خوب در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:

  • پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
  • رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
  • مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.

انجام سونوگرافی بارداری – حاملگی مول  در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط  کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )

سونوگرافی آوا در ایام تعطیل با هماهنگی و در ایام عید نوروز 1401 به طور کامل باز آماده ارائه خدمت میباشد.

انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.

طرف قرارداد با  بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….

صدور معرفی نامه آنلاین بیمه تکمیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *