طول سرویکس یا طول دهانه رحم در دوران بارداری بیش از 30 میلی متر می شود. و به در شرایط غیر بارداری 40 میلی متر محاسبه شده است. اندازه طول سرویکس در زمان بارداری بسیار مهم است زیرا غیرطبیعی بودن آن باعث مشکلات جدی برای مادر می شود. البته درمان های متعددی برای چنین مشکلاتی وجود دارد . متخصصان می گویند انجام سرکلاژ تنها در زنان با سرویکس کوتاهتر از 15 میلیمتر در اندازهگیری طول سرویکس در 3 ماهه دوم در پیشگیری از زایمان زودرس موثر بوده است.
سرویکس به چه معنی می باشد؟
در انتهای رحم لوله ای باریک به نام سرویکس قراردارد که به سمت مهبل (واژن) گسترش پیدا میکند. ( کلمه سرویکس در لاتین به معنای دهانه است، به همین خاطر بعضی این کلمه را دهانه رحم نیز معنا میکنند).
عملکرد سرویکس چگونه است؟
در صورت حامله نبودن ، لوله سرویکس به میزان بسیار کمی باز است تا دخول اسپرم به رحم و خارج شدن خون قاعدگی به بیرون، انجام شود. در طی حاملگی ، ترشحات کانال را پر میکند و یک سد نگهدارنده به نام پلاگین مخاط تشکیل میشود. در دوره حاملگی طبیعی، دهانه رحم در حالت نرمال خود باقی مانده و تا اواخر 3 ماهه آخر، مسدود میماند. با نزدیک شدن به زمان زایمان گردنه رحم شروع به نرم شدن، از بین رفتن مخاط تولید شده و ترشحات و گشاد شدن میکند تا بدن را برای زایمان آماده کند.
اندازه سرویکس در هفته های مختلف حاملگی:
هفته 8 تا 14 بارداری:
کمترین طول سرویکس 28 میلیمتر و حداکثر 56 میلیمتر می باشد
هفته 15 تا 28 بارداری:
کمترین طول سرویکس 26 میلیمتر و حداکثر 52 میلیمتر می باشد
هفته 29 تا 37 بارداری:
کمترین طول سرویکس 27 میلیمتر و حداکثر 52 میلیمتر می باشد
علت تغییرات زودرس در طول سرویکس در بارداری چیست؟
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند منجر به کاهش زودرس طول سرویکس گردد، از جمله:
– تفاوت های آناتومی خانم ها
– رحمی که فراتر از ظرفیت کشیده شده است
– عوارض بارداری مانند خونریزی
– عفونت
– التهاب
– سرویکس نامناسب
با اسکن سونوگرافی منظم، پزشک می تواند تشخیص دهد آیا در معرض خطر زایمان زودرس هستید یا خیر. در صورت وجود مشکل پزشک آن را برطرف می کند. برای اندازه گیری طول سرویکس در بارداری نیازی به اسکن سونوگرافی واژن نیست. اسکن شکم کافی است.
نشانه ها و علائم زایمان زودرس
اگر طول سرویکس کاهش یابد، احتمال زایمان زودرس چند برابر می شود. در اینجا علائم و نشانه هایی که باید مورد توجه قرار گیرد ذکر شده است:
– انقباضات مکرر
– کمردردی که از بین نمی رود
– لکه بینی
– فشار لگن
اگر این علائم را متوجه شدید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. پزشک یک معاینه لگن برای بررسی رحم شما انجام خواهد داد. او سپس یک سونوگرافی برای اندازه گیری طول سرویکس انجام خواهد داد. اگر دهانه رحم کمتر از 2.5 سانتیمتر باشد، پزشک اقدامی جهت جلوگیری از زایمان زودرس انجام می دهد.
دکتر چه خواهد کرد:
اگر درد زایمان شروع شده باشد، کار زیادی از پزشک زیادی برای جلوگیری از زایمان زودرس بر نمی آید. اما در غیر این صورت، پزشک می تواند اقدامات لازم را برای جلوگیری از زایمان انجام دهد!
1- تداخلات هورمونی:
پروژسترون برای جلوگیری از زایمان زودرس مورد استفاده قرار می گیرد. این امر مستلزم قرار دادن پروژسترون یا سیسیکون پسیاری در اطراف دهانه رحم است.
2- سرکلاژ:
اگر بارداری شما هنوز به هفته 24 بارداری نرسیده است، پزشک توصیه می کند از سرکلاژ استفاده کنید. این عمل شامل دوختن دهانه رحم با سوزن است. اگر سابقه زایمان زودرس داشته باشید، این عمل با صلاح دید دکتر انجام می شود. بحث هایی در مورد استفاده از سرکلاژ وجود دارد زیرا می تواند باعث عفونت رحمی و تحریک سرویکس شود. اما متخصصان بر این باورند که مزایای این روش بیشتر از خطرات آن است.
آمادگی قبل از انجام سونوگرافی
برای انجام سونوگرافی چطور آماده بشم؟
آمادگی قبل از انجام سونوگرافی موضوع مهمی می باشد. برخی از مهمترین آمادگی های لازم قبل از انجام سونوگرافی که مراجعین محترم حتما باید قبل مراجعه به سونوگرافی آوا به آن توجه کنید، به شرح زیر می باشد :
- در مواردی که نیاز به پر بودن مثانه است قبل از عزیمت به سونوگرافی آوا، چند لیوان آب و یا چای میل بفرمایید و مثانه خود را تخلیه نفرمایید.
- طوری زمان بندی نمایید که در صورت معطلی کوتاه یک ربع دچار فشار مثانه و ناراحتی نشوید. در صورت نیاز به نوشیدن آب و یا چای در داخل سونوگرافی آوا، امکانات پذیرایی از شما عزیزان مهیا می باشد.
سونوگرافی چگونه انجام می شود؟
در طول سونوگرافی حاملگی ، شما روی تخت مخصوص سونوگرافی دراز کشیده و لباس خود را بالا می زنید. پس متخصص سونوگرافی با استفاده از ژل مخصوص سطح شکم شما را می پوشاند و با استفاده از پروب سونوگرافی اقدام به تصویربرداری از ناحیه لگن و رحم شما می کند. تصاویر ثبت شده و ریپورت پرینت گرفته میشود و به دست شما سپرده میشود تا نزد پزشک متخصص زنان و زایمان خود ببرید .
پروسه سونوگرافی در سایر انواع سونوگرافی نیز یکسان است. فقط در طول سونوگرافی ترانس واژینال ، شما لازم است لباس های خود را با گان مخصوص عوض کنید و پاهای خود را در وضعیت مناسب برای قرارگیری پروب سونوگرافی در واژن قرار دهید.
خواندن نتایج سونوگرافی
خواندن سونوگرافی حاملگی و فهمیدن نتایج آن چگونه است؟
نتیجه سونوگرافی به طور واضح و خوانا در اختیار شما قرار میگیرد و براحتی میتوانید از نتیجه سونوگرافی آگاه شوید.
بهترین مرکز سونوگرافی برای بارداری در تهران
برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:
- پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
- رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
- مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.
انجام سونوگرافی بارداری در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )
سونوگرافی آوا در ایام تعطیل با هماهنگی و در ایام عید نوروز 1401 به طور کامل باز آماده ارائه خدمت میباشد.
انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.
طرف قرارداد با بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….
صدور معرفی نامه آنلاین بیمه