در ابتدا باید بدانید :
کروموزوم های جنسی زنان شامل دو کروموزوم X و برای مردان شامل کروموزوم X و Y میباشد. هریک از تخمک (که از بدن مادر آزاد میشود) و اسپرم (که از بدن پدرآزاد میشود) حاوی یک کروموزوم جنسی هستند. طبیعتا چون هردو کروموزوم جنسی در خانم ها ،کروموزوم X است کروموزوم تمام تخمکهای آنها حاوی X است اما اسپرمهای آقایان دو دسته هستند نصف حاوی کروموزوم X و نصف دیگر حاوی Y هستند و هنگام لقاح یک کروموزوم از مادر و یک کروموزوم از پدر به جنین به ارث می رسد، اگر تخمک حاوی کروموزوم X مادر با اسپرم حاوی کروموزوم X پدر لقاح یابند، جنسیت جنین دختر شده و اگر با اسپرم حاوی کروموزوم Y پدر لقاح حاصل شود جنسیت جنین پسر خواهد شد. بنابراین این کروموزوم جنسی اسپرم مردان است که جنسیت را مشخص میکند که جنسیت جنین پسر باشد یا دختر. کروموزوم Y بسیار کوچکتر و سبکتر از کروموزوم X بوده و سرعت بیشتری نسبت به آن دارد در نتیجه اگر در زمان تخمکگذاری با سرعت بالایش به تخمک برسد جنسیت جنین پسر خواهد شد. در مقابل این کروموزوم نسبت به عوامل محیطی مقاومت کمتری داشته و احتمال زنده ماندن پایینتری دارد، در نتیجه توازن جنسیتی برقرار خواهد شد.
پسر یا دختر؟
جنسیت نوزاد یا همان پسر یا دختر شدن جنین، در طول تاریخ یکی از مهمترین دغدغههای خانوادهها بوده است. اما دلیل این اهمیت در دورههای مختلف و فرهنگهای گوناگون، متفاوت است. امروزه انتخاب جنسیت فرزندتان این امکان را به شما میدهد تا خانوادهای متوازن (از نظر جنسیت افراد) داشته باشید و به فرزندان شما نیز این اجازه را میدهد تا احساس اضافی بودن نداشته باشند. از آن جایی که امروزه بسیاری از والدین موفق میشوند تا جنسیت فرزندان خود را انتخاب کنند، شاهد عشق و علاقهی بیشتر، طرد شدن کمتر و کوچک شدن اندازهی خانوادهها هستیم. بسیاری از خانوادهها فقط به علت تلاش مداوم برای داشتن دختر یا پسر، فرزندان زیادی را به دنیا میآورند. اما در بسیاری از موارد دلایل موجهتری برای انتخاب جنسیت فرزند وجود دارد؛ دلایلی مانند احتمال به ارث بردن یک ناهنجاری ژنتیکی وابسته به جنس.
تعیین جنسیت قبل از لقاح
به صورت کلی برای تعیین جنسیت قبل از بارداری دو روش وجود دارد:
- روش علمی:
روشهای علمی برای تعیین جنسیت قطعی قبل از بارداری، بر اساس علم پزشکی بوده و درصد موفقیت بالایی برای تعیین جنسیت دارد که درصد پاسخ گرفتن از آن بستگی به روش انتخاب شده، مرکز ناباروری یا مرکز باروری که در آن انجام می شود و همچنین تبحر فرد انجام دهنده دارد. این روش شامل تشخیص ژنتیکی پیش از لانهگزینی طی روشی به نام IVF که این روش ابتدا برای کمک به زوجهایی که طی آزمایشات ژنتیکی ناقل بیماری وابسته به جنس بودند، به وجود آمد که همزمان با لقاح آزمایشگاهی (IVF) به کار میرفت اما بعدها از این روش برای تعیین جنسیت قبل از بارداری به عنوان یکی از روش های تعیین جنسیت نیز استفاده گردید .
مرتب کردن اسپرمها: این تکنیک شامل جداسازی اسپرم حاوی کروموزوم Y از اسپرم حاوی کروموزوم X در آزمایشگاه و انتقال اسپرم با جنسیت مطلوب به داخل رحم زن از طریق روش تلقیح داخل رحمی (IUI) یا بارورسازی تخمک در آزمایشگاه است.
- روش غیر علمی :
روشهای غیرعلمی برای تعیین جنسیت از طریق تغذیه، تعیین روز تخمک گذاری و وضعیت نزدیکی بوده که روشی کم هزینه اما نسبی میباشد که به طور صد در صد نمی توان نتیجهی آن را تضمین نمود ولی احتمال وقوع یک جنسیت را می تواند تا حد نسبتاً زیادی افزایش دهد.
تعیین جنسیت جنین با روش PGD
روشهای تعیین دقیق زمان تخمک گذاری:
- اندازه گیری درجه حرارت بدن: بعد از تولید هر تخمك، تخمدان پروژسترون تولید می كند . یعنی هورمونی طبیعی كه در صورت حاملگی از آن محافظت می كند .پروژسترون میانگین دمای بدن را افزایش می دهد و اندازه گیری درجه حرارت بدن در صبح زود یكی از روشهایی است كه بیماران برای كنترل تخمك گذاری می توانند مورد استفاده قرار دهند. دمای بدن بیماران با توجه به سیكل ماهانه هر روز صبح قبل از برخاستن از رختخواب اندازه گیری و ثبت می گردد. الگوی تخمك گذاری آن است كه دمای بدن قبل از تخمك گذاری (عمو ما روزهای 14– 1 قاعدگی ) زیر 36 درجه سانتیگراد در نوسان بوده ، و پس از تخمك گذاری ( یعنی در روز 15 یا بعد از آن درجه حرارت بدن فرد به میزان 1 – 5 /0 درجه افزایش پیدا می كند ، این نوسان در بالاتر از 36 درجه سانتی گراد تا قاعدگی بعدی ادامه میابد كه این افزایش دمای بدن حاكی از تخمك گذاری است.
- ترشح دهانه رحم: در چرخه قاعدگی میزان ترشح واژن كاهش می یابد. اما در زمان تخمك گذاری ترشح واژن افزایش یافته و شفاف، لغزنده و چسبناك میگردد.
- روش تقویمی: با ثبت دقیق روز نخست قاعدگی و پیش بینی روز تخمك گذاری در سیکل های 28 روزه (روز 14) می توان روز تخمک گذاری را تخمین زد.
- استفاده از کیت های تخمک گذاری: روش دیگر كنترل تخمك گذاری روش استفاده از كیت پیش بینی كننده روز تخمك گذاری است، كه مقدار هورمون تبدیل كننده فولیكول غالب را قبل از تخمك گذاری در ادرار اندازه گیری می كند. این آزمایش به مدت 4 یا 5 روز در میان سیكل قاعدگی از حدود روز 11 سیكل انجام می شود و زمان افزایش” LH ” قبل از تخمك گذاری محسوب می شود. زمانی كه غلظت هورمون ” LH ” در ادرار افزایش پیدا می كند، تست مثبت می شود. 24-18 ساعت پس از مثبت شدن تست تخمك گذاری انجام می شود.
تغذیه قبل از بارداری:
تغذیه نقش اساسی در تعیین جنسیت خواهد داشت زیرا مواد غذایی ارتباط مستقیمی با كاهش یا افزایش PH رحم دارند.
مواد غذایی حاوی سدیم، فسفر، آهن، پتاسیم و روی باعث افزایش PH رحم شده و رحم را از حالت اسیدی خارج میکند و لذا اسپرم های حاوی کروموزوم Y که ضعیف تر هستن شانس زنده ماندن بیشتری پیدا میکنند و نقش مفیدی در پسر شدن جنین دارند.
این مواد غذائی شامل:زرد الو، پسته، سیب، گوجه سبز، خرما، گیلاس، تمشك، توت فرنگی، انجیر، خربزه، گوجه فرنگی، پیاز، زیتون، سیب زمینی، گوشت قرمزوماهی،برنج ، اسفناج ،شكلات،موز می باشند .
برعكس استفاده از خوراكی هایی كه حاوی كلسیم، منیزیم و مس هستند مثل لبنیات ( ماست ،شیر، پنیر)، كلم، قارچ، نخود سبز، لوبیا سبز ،كاهو، جو ، گردو، تخم مرغ، ماكارونی قادرند میزان PH رحم راكاهش دهند که سبب اسیدی تر شدن محیط رحم شده و لذا اسپرم های حاوی کروموزوم X که مقوم تر هستند شانس زنده ماندن بیشتری داشته و باعث تولد نوزاد دختر خواهد شد.
تحقیقات نشان داده كه افزایش مقدار گلوكز در ترشحات مخاطی دهانه رحم درموقع تخمك گذاری به جذب اسپرماتوزوئیدها كمك می كند و از آنجا كه اسپرماتوزوئید پسر از قدرت تحرك بیشتری برخوردار است.
مناسب بودن ترشحات دهانه رحم بیشتر به نفع اسپرماتوزوئید پسر است. بنابراین استفاده از میوه های شیرین محتوی گلوكز در روزهای تخمك گذاری محیط را برای جلب اسپرماتوزوئید y مناسب تر می كند و همچنین بهتر است از غذاهای زیر بیشتر استفاده كنید ؛ چراكه قند خون شما را به سرعت بالا می برند. این غذاها شامل : گلوكز- ساكاروز(قند ساده یا شكر)- شربت ذرت- عسل- آب نبات- غلات صبحانه شیرین شده- هویج- بیسكوئیت- سیب زمینی پخته- كشمش- نان گندم سفید- نوشابه های دارای شكر و یا پلی مرهای گلوكز است.
توجه: قبل از شروع رژیم غذائی باید مطمئن شوید كه ممنوعیتی برای اجرای رژیم نداشته باشید.
مثلاً، رعایت رژیم غذایی برای پسردار شدن در موارد: فشار خون بالا، ناراحتی های قلبی و نارسایی های كلیوی و رعایت رژیم غذائی برای دختر دار شدن در موارد: اختلالات عصبی، بالا بودن كلسیم خون، نارسائی كلیوی ممنوع است.
در پایان تاكید می شود كه ، از پیروی دستورات تعیین جنسیت بطور خودسرانه و بدون مشورت با متخصص زنان اجتناب شود
سونوگرافی تعیین جنسیت (جنین دختر است یا پسر؟)
انواع سونوگرافی بارداری
روش های متعددی برای انجام سونوگرافی جنین وجود دارد. انواع رایج سونوگرافی بارداری عبارتند از:
سونوگرافی ترنس واژینال : معمولاً هفته های اول بارداری به منظور دریافت تصاویر دقیق تر انجام می شود. برای انجام این سونوگرافی ، پروب سونوگرافی وارد واژن شده و تصویربرداری از طریق آن انجام می شود.
برخلاف سونوگرافی معمولی، خروجی سونوگرافی تصویری دارای عمق ، طول و ارتفاع از جنین و اعضای بدن است.
سونوگرافی بارداری سه ماهه اول
در سه ماهه اول ( دوازده هفته اول ) بارداری سونوگرافی جنین به دلایل زیر انجام می شود:
- اطمینان از بارداری
- چک کردن ضربان قلب جنین
- تشخیص دادن زمان تشکیل جنین و پیش بینی زمان به دنیا آمدن نوزاد
- تشخیص احتمالی وجود بارداری خارج از رحم
- مشاهده هرگونه رشد غیر طبیعی در جنین
- بررسی ضخامت NT و بررسی NB
- تعیین جنسیت جنین
- داپلر شریانی عروق رحم ( جهت پیشگیری از IUGR )
سونوگرافی بارداری سه ماهه دوم ( هفته 18 تا 24 بارداری) آنومالی اسکن
- اطمینان از رشد کافی جنین
- بررسی آنومالی های جنین
- بررسی قلب جنین
- بررسی ناهنجاری
سونوگرافی سه ماهه سوم
- بررسی چسبندگی جفت ( اکرتا)
- بررسی حرکات جنین ( بیوفیزیکال پروفایل)
- مشاهده مقدار مایع اطراف جنین ( مایع آمنیوتیک)
- بررسی رشد جنین (IUGR)
سونوگرافی سه بعدی 3D و چهار بعدی 4D
سونوگرافی تعیین جنسیت معمولاً از هفته دوازدهم بارداری به بعد انجام می شود.
چگونه برای سونوگرافی تعیین جنسیت آماده شویم؟
قبل از انجام سونوگرافی جنین بهتر است از مایعات شیرین مصرف شود.
سونوگرافی تعیین جنسیت چگونه انجام می شود؟
در طول سونوگرافی تعیین جنسیت ، شما روی تخت مخصوص سونوگرافی دراز کشیده و لباس خود را بالا می زنید. سپس متخصص سونوگرافی با استفاده از ژل مخصوص سطح شکم شما را می پوشاند و با استفاده از پروب سونوگرافی شروع به تصویربرداری از ناحیه لگن و رحم شما می کند. تصاویر ثبت شده توسط متخصص سونوگرافی ثبت میشود و جواب بوسیله تایپیست تایپ میشود با توجه به موقعیت قرارگیری جنین در رحم ، ممکن است صورت، دست ها و پاهای نوزاد خود را به راحتی ببینید. از اینکه همه اندام نوزاد خود را به طور کامل ندیدید نگران نشوید چون تفیسر نتایج سونوگرافی بارداری برای افراد مبتدی و ناآشنا گاهاً سخت و ناممکن است. می توانید در طول سونوگرافی از پزشک سونوگرافی بخواهید توضیحات لازم را به شما ارائه کند.
پروسه سونوگرافی بارداری در سایر انواع سونوگرافی نیز یکسان است.
خواندن نتایج سونوگرافی تعیین جنسیت ؟
نتیجه سونوگرافی به طور واضح و خوانا در اختیار شما قرار میگیرد و براحتی میتوانید از نتیجه سونوگرافی آگاه شوید.
بهترین زمان مراجعه برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت ؟
سونوگرافی تعیین جنسیت بطور قطعی از هفته 16 در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود.
گرچه بسته به تبحر سونوگرافر و کیفیت دستگاه، تعیین جنسیت با دقت 80-90 درصد در سن 12 هفته (یعنی حین انجام سونوگرافی NT ) قابل انجام است که در مرکز ما (سونوگرافی آوا) انجام میشود. همچنین در این مرکز، شرایطی فراهم میشود که مادر جهت اطمینان 100 درصدی از جنسیت جنین (مثلا در مواردی مثل تمایل به برگزاری جشن تعیین جنسیت و نیز تهیه سیسمونی) دو هفته پس از سونوگرافی NT ، جهت رویت مجدد جنسیت مراجعه کند. سونوگرافی دوم هزینه ای ندارد و نیاز به تعیین وقت قبلی هم نیست زیرا مدت زمان بررسی کوتاهی دارد.
سخن پایانی
سونوگرافی تعیین جنسیت یا به طور کلی سونوگرافی بارداری با هدف اطمینان از سلامتی جنین و مادر انجام می شود. نتایج این آزمایش به پزشک شما نشان می دهد که آیا اندام های بدن نوزاد به درستی در حال شکل گیری است. برای انجام سونوگرافی تشخیص جنسیت می توانید به مرکز تخصصی سونوگرافی آوا واقع در نرسیده به میدان تجریش – ابتدای خیابان ولیعصر کوچه سرشار پلاک 3 مراجعه کنید. در این مرکز انواع سونوگرافی های مخصوص بارداری از جمله انواع سونوگرافی NT- NB و آنومالی اسکن- سه بعدی و چهار بعدی – ترانس واژینال با استفاده از آخرین تجهیزات مدرن انجام می شود.
کلام آخر
امروز تبلیغات فراوانی جهت تعیین جنسیت جنین به صورت صد در صد انجام می شود که باید بگوییم که اکثریت این روش تنها جنبه تبلیغات داشته و به صورت صد در صد نخواهد بود. تعیین جنسیت با IVF تنها روشی است که از طریق آن می توان جنسیت جنین را به صورت صد در صد مشخص نمود.
در نهایت بگوییم که تعیین جنسیت در بارداری تنها از دو طریق آزمایش خون و سونوگرافی امکان پذیر است و روش های دیگر برای مشخص نمودن جنسیت جنین موثر نخواهد بود.
بهترین مرکز سونوگرافی برای سونوگرافی بارداری و تعیین جنسیت در تهران
برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:
• پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
• رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
• مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.
انجام سونوگرافی تعیین جنسیت – NT- NB و آنومالی اسکن- سه بعدی و چهار بعدی – ترانس واژینال در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )
سونوگرافی آوا در ایام تعطیل با هماهنگی و در ایام عید نوروز 1401 به طور کامل باز آماده ارائه خدمت میباشد.
انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.
طرف قرارداد با بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….