بیوپسی پستان چیست؟
بیوپسی پستان یک فرایند است که در طول آن نمونه کوچکی از بافت پستانی برای بررسیهای آزمایشگاهی گرفته میشود. بیوپسی پستان یک راه برای ارزیابی تودههای مشکوک سینه و کسب اطمینان از خوش خیم یا سرطانی بودن آنها است. بیوپسی سینه به روشهای مختلفی انجام میشود.
بیوپسی پستان نمونهای از بافت مشکوک پستان را در اختیار پزشک قرار میدهد تا بتوان با استفاده از بررسی آن، هر گونه ناهنجاری در سلولهایی که تشکیل دهنده تودههای پستانی هستند را شناسایی کرد. این آزمایش به دنبال، تصویر برداری از بافت پستان به روشهای ماموگرافی و سونوگرافی و در صورت مشاهده تودههای مشکوک انجام میشود و به پزشک در انتخاب بهترین روش درمان با این تودهها کمک میکند.
علت تجویز بیوپسی سینه چیست؟
پزشک شما ممکن است بیوپسی پستان را به دلایل زیر تجویز کند:
- احساس توده در پستان یا ضخیم شدن و منسجم شدن بخشی از بافت پستان که مشکوک به سرطان سینه باشد.
- نتایج ماموگرافی سینه نشان دهنده ناحیهای مشکوک در بافت پستان باشد.
- نتایج سونوگرافی پستان نشان دهنده نواحی غیر معمول در بافت پستان باشد.
- نتایج ام ار آی سینه نشان دهنده یافتههای غیر طبیعی باشد.
- تغییرات غیر طبیعی در بافت سینه، پوست سینه، نوک سینه و آرئول مشاهده شوند. تغییراتی از قبیل پوسته پوسته شدن، ترک خوردن، قرمزی و التهاب و خروج ترشحات رنگی یا خون از نوک پستان.
- افزایش سایز توده های پستانی در پیگیری های تصویر برداریدک
عوارض احتمالی بیوپسی سینه چیست؟
بیوپسی پستان یک روش کمتر تهاجمی در تشخیص تودههای مشکوک پستان است. با این حال ممکن است به صورت نادرعوارض زیر را به همراه داشته باشد:
- التهاب و قرمزی سینه
- عفونت و خونریزی در ناحیه ای که تحت بیوپسی قرار گرفته
- در صورتی که پس از انجام نمونه برداری با تب، قرمزی و التهاب بیش از سینهها و ترشحات غیر معمول مواجه شدید به پزشک خود مراجعه کنید. این موارد علائم عفونت یاماستیت پستان (Mastitis) هستند که باید تحت درمان قرار بگیرند.
آیا بیوپسی پستان درد دارد؟
بیوپسی پستان معمولاً تحت شرایط بی حسی موضعی انجام میشود و فرد درد چندانی احساس نمیکند. البته در صورت استفاده از دستگاه مامو گرافی برای هدایت سوزن به محل توده ممکن است فرد کمی احساس ناراحتی کند. در عمده روشهای بیوپسی بیمار با یک پانسمان ساده از کلینیک یا بیمارستان خارج میشود و روز بعد میتواند فعالیتهای روزمره خود را ادامه دهد.
به چه بیمارانی بیوپسی پستان پیشنهاد میشود؟
همانطور که گفته شد بیوپسی یا نمونه برداری پستان به دنبال مشاهده نتایج مشکوک از تصویربرداری ماموگرافی یا سونوگرافی پستان انجام میشود. در صورتی که معاینات اولیه و یا نتایج تصویربرداری، توده مشاهده شده را مشکوک تشخیص ندهند عموماً نیازی به بیوپسی نیست چون ممکن است تودههای پستانی در نتیجه تغییرات فیبروکیستیک پستان یا عفونت ایجاد شده باشند که در هر مورد با مصرف دارو قابل درمان هستند
آمادگیهای پیش از انجام بیوپسی چیست؟
• از شما خواسته میشود که یک فرم رضایت نامه را امضا کنید که به شما اجازه انجام این روش را میدهد. فرم را با دقت بخوانید و اگر چیزی واضح نیست سوال بپرسید.
• به طور کلی، اگر سینه شما بی حس است (بی حسی موضعی) اما بیدار هستید، نیازی به آماده شدن خاصی برای بیوپسی نیست. اما اگر دارویی برای خواب عمیق (بیهوشی عمومی) به شما داده میشود، تا مدتی قبل از جراحی نباید چیزی بخورید یا بنوشید (ناشتا).
• در روز عمل از لوسیون، کرم، پودر، دئودورانت یا عطر روی بازو، زیر بغل یا سینه خود استفاده نکنید.
• اگر باردار هستید یا فکر میکنید باردار هستید، به پزشک خود بگویید.
• اگر به دارویی خاص، لاتکس، نوار چسب و داروهای بیهوشی (موضعی و عمومی) حساسیت دارید ، به پزشک خود اطلاع دهید.
• به پزشک خود در مورد تمام داروهای مورد استفاده بگویید. این مورد شامل داروهای بدون نسخه و داروهای تجویزی، ویتامین ها، گیاهان دارویی و سایر مکمل ها می باشد.
• اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر از داروهای رقیق کننده خون، آسپرین، ایبوپروفن یا سایر داروهایی که بر لخته شدن خون تأثیر می گذارد،استفاده میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد قبل از بیوپسی مصرف این داروها را قطع کنید.
•
پس از انجام نمونه برداری از بافت پستان ، نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شود . در آنجا پزشک متخصص نمونه را با استفاده از میکروسکوپ و روش های خاص مورد تجزیه تحلیل و معاینه قرار می دهد .
ذکر این نکته حائز اهمیت است که داشتن توده در سینه لزوماً به معنای ابتلا به سرطان پستان نیست و اصولاً هدف از انجام بیوپسی پستان ، درک و تشخیص ماهیت توده های تشخیصی از نظر خوش خیم یا سرطانی بودن آن هاست. در صورتی که در خودآزمایی پستان متوجه توده هایی در سینه خود شدید ، با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت لزوم آزمایشات مربوطه از جمله بیوپسی برای شما تجویز گردد.
چگونگی انجام بیوپسی پستان:
ابتدا با یک سوزن بسیار ظریف(سرنگ انسولین)پوست ناحیه مورد نظر بی حس میشود.سپس با یک سرنگ 5 سی سی بافت های عمقی تر پستان بی حس میشوند.تحت هدایت سونوگرافی سوزن مخصوص بیوپسی وارد بافت پستان و توده میشود و نمونه در ظرف فرمالین تهیه میشود.
با توجه به بی حسی کامل موضعی این پروسه دردناک نیست.
مراقبت های پس از بیوپسی:
در ساعات اولیه میتوا ن از کمپرس سرد روی موضع بیوپسی استفاده کرد
در صورت داشتن درد موضعی فقط از استامینوفن ساده باید استفاده گردد.
تا 24 ساعت کار سنگین با دست سمتی که بیوپسی انجام شده نکنید.
سعی کنید حتی المقدور روی سمت بیوپسی شده بخوابید
نیاز به تعویض پانسمان بیوپسی نمیباشد.
پس از 48 ساعت به حمام رفته و پانسمان روی محل بیوپسی را بردارید.
در پست بعدی به انواع سوزن ها و نمونه گیری ها با جزعیات بیشتر خواهیم پرداخت.
بهترین مرکز سونوگرافی در تهران
برای انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران چند نکته را به شما متذکر می شویم:
- پرسنل آن دارای تجربه و اعتبار کافی باشد.
- رعایت نکات بهداشتی و نظافت را مورد توجه قرار دهند.
- مجهز به کلیه تجهیزات به روز اقدام به انتخاب مرکز نمایید.
انجام بیوپسی در مرکز سونوگرافی آوا ( واقع در نرسیده به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر بن بست سرشار پلاک 3 طبقه 5 واحد 20 با کادر مجرب ( دکتر خانم) )بدون معطلی سونوگرافی برای خانم ها و آقایان توسط کادر مجرب ماهر این مرکز ( خانم دکتر هدیه اکبری و خانم دکتر سونا اکبری کیا ) انجام میشود. ( محله ها نزدیک مرکز سونوگرافی : زعفرانیه – محمودیه – فرشته – نیاوران – کامرانیه – دزاشیب – خیابان ولیعصر – خیابان شریعتی – دربند – درکه – توچال – مقدس اردبیلی – جماران- جام جم – ولنجک – آصف- قلهک – پارک وی – پل رومی – جردن – نلسون ماندلا – باغ فردوس – تجریش – میدان تجریش – ده ونک – میدان ونک- پاسداران )
انجام سونوگرافی بدون نسخه پزشک مقدور است.
طرف قرارداد با بیمه بانک کشاورزی – بیمه تامین اجتماعی ،بیمه خدمات درمانی، بیمه البرز، بیمه تجارت نو ، بیمه سامان ، بیمه سینا و بیمه رازی ، …….
صدور معرفی نامه آنلاین بیمه