سنگ کلیه چیست

این عارضه زمانی رخ می‌دهد که نمک‌ها و سایر مواد معدنی موجود در ادرار به یکدیگر می‌چسبند و سنگ‌های کوچکی را شکل می‌دهند. اندازه سنگ‌ها از یک دانه شن تا یک توپ پینگ پنگ، متغیر است و پیش از انسداد مجاری ادراری به ندرت تشخیص داده می‌شوند. معمولا حرکت سنگ کلیه با درد همراه است که از ناحیه پهلو یا کمر، آغاز می‌شود و به سمت ناحیه تحتانی شکم و لگن پیش می‌رود. در این گزارش شما را با علائم سنگ کلیه و شیوه‌های تشخیص آن آشنا می‌کنیم.

علایم سنگ کلیه

 سنگ‌های کلیه معمولا خود را  با علائمی نظیر درد شدید در ناحیه پشت، شکم یا کشاله ران، دفع مکرر یا دردناک ادرار، وجود خون در ادرار، تهوع و استفراغ نشان می‌دهد اما سنگ‌های کوچک ممکن است بدون ایجاد هیچ نشانه‌ای دفع شوند. دفع دردناک ادرار، علامت شایعی است که اغلب به دلیل عفونت مجرای ادراری ایجاد می‌شود اما در صورتی که این مشکل بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت برطرف نشود و علاوه بر درد، نشانه‌هایی مانند تکرر ادرار، تب و لرز وجود آید، مراجعه به پزشک ضروری است.

عوامل موثر در تشکیل سنگ کلیه

سنگ کلیه به علت ایجاد تغییر در تعادل میان آب، نمک‌ها و مواد معدنی موجود در ادرار تشکیل می‌شود؛ عوامل بسیاری شامل بیماری‌های مزمن، نوع غذاها و نوشیدنی‌های مصرفی، موجب این تغییرات می‌شود. همچنین فاکتورهایی نظیر کم تحرکی، مصرف زیاد نمک، پرکاری تیروئید و رژیم‌های غذایی پروتئینه با افزایش دفع کلسیم در ادرار باعث ایجاد سنگ در افراد مستعد به این عارضه می‌شود.

فاکتورهایی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهند:

تاریخچه خانوادگی یا شخصی

کم آبی

رژیم های خاص

 چاق بودن

بیماری های گوارشی و جراحی

تشخیص سنگ کلیه با سونوگرافی مجاری ادراری

معمولا از سونوگرافی به عنوان اولین قدم تشخیصی در تشخیص سنگ کلیه استفاده می‌شود

مزایای استفاده از سونوگرافی در تشخیص سنگ کلیه عبارت است از:

1:عدم استفاده از اشعه ایکس در این روش تصویربرداری باعث می‌شود که بیمار از مضرات احتمالی اشعه ایکس در امان باشد.

 2: این روش قابل تکرار است.

 3:این روش نسبت به روش های دیگر کم هزینه تر است

4:با استفاده از این روش اطلاعات آناتومیک خوبی در مدت زمان کوتاه از کلیه ها به دست می آید .

5: در این روش تصویر برداری به مواد کنتراست درون وریدی نیازی نیست .

6: در زنان باردار بهترین روش تشخیص و شناسایی محسوب میشود.

انواع سنگ کلیه

فهمیدن این که سنگ کلیه شما از چه نوعی است به شما کمک می کند وکه راهکارهای درست را انتخاب کنید.

انواع سنگ کلیه عبارتند از:

سنگ های کلسیم : اکثر سنگ های کلیه سنگ های کلسیم هستند که معمولا به شکل اگزالات کلسیم هستند. Oxalat 1- ماده طبیعی است که در غذا یافت می شود و روزانه توسط کبد شما ساخته می شود. بعضی از میوه ها و سبزیجات و همچنین آجیل و شکلات دارای محتوای اگزالات بالا هستند.

عوامل تغذیه ای، دوزهای بالا ویتامین دی ، جراحی بای پس روده و چندین بیماری اختلالات متابولیکی باعث افزایش منجر به غلظت کلسیم یا اگزالات در ادرار می شوند.

سنگ های کلسیم نیز ممکن است به شکل فسفات کلسیم رخ دهند. این نوع سنگ در شرایط متابولیک، مانند اسیدوز لوله ای کلیوی رایج است. همچنین ممکن است همراه با سردردهای میگرنی خاص یا مصرف برخی داروهای تشنج مانند توپیرامات .(Topamax) باشد

2-سنگ هایی که براثرعفونت مجاری ادراری تشکیل می شود. این سنگ ها می توانند در اثر عفونتهای مکرر دستگاه ادراری تشکیل شوند.

3-سنگ استروایت: این سنگ ها  به سرعت رشد کنند و کاملا بزرگ شوند، گاهی اوقات با نشانه های کم و یا هشدار کمی همراه است

4-سنگ های اسید اوریک می توانند در افرادی ایجاد شوند که مایعات کافی نداشته باشند ، افرادی که رژیم غذایی با پروتئین بالا دارند و کسانی که نقرس دارند. همچنین برخی از عوامل ژنتیکی ممکن است خطر ابتلا به سنگ های اسید اوریک را افزایش دهند.