بیماری خاموش که می تواند بدون علامت باشد و تشخیص زودرس آن با سونوگرافی و همچنین آزمایشات آنزیم های کبدی امکان پذیر میباشد.
آیا ممکن است با آزمایشات نرمال کبدی، مبتلا به کبد چرب باشیم؟
بله و برای این موارد سونوگرافی بهترین وسیله برای تشخیص زودرس کبد چرب می باشد که می توان با درمان از پیشرفت آن به درجات بالاتر جلوگیری کرد.
آیا افزایش میزان چربی خون الزاما به معنای وجود کبد چرب می باشد؟
خیر. آزمایشات چربی خون به تنهایی پیش بینی کننده وجود یا عدم جود کبد چرب نمی باشد و ایجاد کبد چرب بستگی به متابولیزم پایه سلول های کبدی نیز دارد.ممکن است چربی خون شما بالا باشد ولی کبد چرب نداشته باشید.حتی برعکس ممکن است چربی خون شما نرمال باشد ولی متابولیسم پایه ای کبد شما مختل و مبتلا به کبد چرب باشید.
عدم تعادل بین مصرف چربی و اکسیداسیون و خروج آن منجر به تجمع بیش از حد چربی در سلول های کبدی و ایجاد کبد چرب میشود.
علل کبد چرب به دو دسته کلی الکلی و غیر الکلی تقسیم میشود:
1- علل کبد چرب غیر الکلی، چاقی دیابت، بدغذایی و سوء تغذیه، کاهش یا افزایش ناگهانی و غیر اصولی وزن مصرف برخی از داروهای کورتوندار مثل پردنیزولون، داروهای ضد تشنج مانند اسیدوالپروئیک و مصرف بیرویه هورمونها میباشند.
2- علت کبد چرب الکلی در اثر مصرف بی رویه الکل میباشد.
در سونوگرافی شدت بیماری کبد چرب با گرید مشخص میشود.
گرید 1: خفیف
گرید 2: متوسط
گرید 3: شدید
برای درمان و بهبود کبد چرب باید اختلالات زمینهساز درمان شوند.
کاهش سی درصدی کالری مصرفی، ورزش روزانه و مصرف مرتب میوه و سبزیجات ترک دخانیات و الکل اثرات مفیدی بر روی این بیماری دارند. کاهش تدریجی وزن در افراد چاق لازم و مفید است، ولی کاهش ناگهانی وزن، این اختلال را تشدید میکند.
در صورت تشخیص در مراحل اولیه به خصوص در گرید های 1 و 2 کبد چرب به صورت کامل قابل درمان میباشد.
خانم های دکتر هدیه اکبری و دکتر سونا اکبری کیا متخصصین سونوگرافی، در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی آوا در میدان تجریش آماده انجام سونوگرافی های مرتبط با کبد چرب هستند.