علایم سقط جنین و افتراق آن از خونریزی اوایل بارداری سالم
سقط جنین در هفتههای اول، مشابه یک عادت ماهانه است و با لکهبینی، خونریزی، گرفتگی خفیف ماهیچهها و کمردرد همراه است و هرچه پیش میرود، به خونریزی شدید همراه با لخته و دردهای شدید ناشی از انقباضات ماهیچهای منجر میشود. اگر بارداری از هفتۀ ششم گذشته باشد، پزشک ممکن است در صورت وجود علائم سقط، با استفاده از سونوگرافی، ضربان قلب جنین را بررسی کند.
اگر ضربان قلب مشکلی نداشته باشد، ممکن است خونریزی نیز به شکل خودبهخود بعد از مدتی قطع شود و بارداری بدون هیچ مشکلی ادامه پیدا کند، اما اگر ضربان قلب جنین وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است با استفاده از سونوگرافی بیشتر، ضمن تعیین مجدد هفتۀ بارداری، با استفاده از آزمایشهای خون و بررسی سطح هورمون BHCG نسبت به سلامت جنین اطمینان پیدا کند. هرچند در برخی موارد ممکن است مادر باردار بدون هیچ علائمی، طی یک سونوگرافی معمولی باخبر شود که جنینش از دست رفته است.
در صورت نبود درد یا خونریزی، این مسئله میتواند مادر را بسیار شوکه کند، به خصوص اگر در سونوگرافی مشخص شود که جنین چند روز یا چند هفته پیش مرده است که به آن سقط خاموش گفته میشود. برخی زنان در یک سونوگرافی معمولی باخبر میشوند که دچار حاملگی مولار هستند، به این معنا که بارداری ناموفق بوده و رشد تخمک بارور متوقف شده است؛ این مسئله با سقط ناخواسته فرق دارد.
· نقش سونوگرافی
در سونوگرافی میتوان علت خونریزی را مشخص کرد.
اگر کیسه حاملگی در محل مناسب و با شکل مناسب و جفت طبیعی رویت شود ، خونریزی شما احتمالا خونریزی طبیعی لانه گزینی و یا هماتوم جفتی است. مهم تر ار آن، در صورتی که حداقل سن بارداری 6 هفته باشد باید ضربان قلب جنین به صورت طبیعی قابل رویت باشد. بهتر است سونوگرافی در سنین پایینتر بارداری به طریقه واژینال انجام شود که دقت بالاتری دارد.
اگر کیسه حاملگی شکل نا منظم و غیر طبیعی داشته باشد یا واکنش جفت ضعیف باشد یا کیسه حاملگی پایینتر از حد طبیعی قرار گرفته باشد، میتواند نشانه سقط غریب الوقوع باشد.
پزشک رادیولوژیست تمام این موارد را بررسی کرده و نتیجه مشاهداتش را برای شما شرح خواهد داد.
· دلایل سقط جنین
بیشتر سقطهای زودهنگام به خاطر ناهنجاریهای جنین مثل ناهنجاریهای کروموزومی اتفاق میافتد. سقط ناخواسته ممکن است به علتهای دیگری مثل بیماریها نیز اتفاق بیفتد. سقطهایی که دیرتر اتفاق میافتد، ممکن است به دلیل عفونتها، بیماریهایی مانند دیابت یا تیروئید، واکنش سیستم ایمنی بدن مادر، رشد نامناسب جفت، ضعیف بودن یا نارسایی دهانۀ رحم باشد.
اگرچه برخی از آسیبهای فیزیکی به مادر نیز ممکن است باعث سقط جنین شود. همچنین در بارداریهای بالای ۳۵ سال و همچنین در مواردی که مادر، بیماریهای زمینهای مانند تیروئید یا دیابت دارد و همچنین در مواردی که مادر سابقۀ حداقل سه سقط را داشته است، باز هم احتمال سقط جنین وجود دارد، بنابراین در این شرایط مادر به مراقبتهای ویژهای نیاز دارد.
- بعضی از دلایل سقط
در سقط ها، سن بالای مادر ،بیماری هایی مانند دیابت کنترل نشده ،سل ،سرطان و… دخیل است .
همچنین شرایط محیطی، تغذیه و عفونت ها ،اختلال تیروئید ،مصرف بعضی از داروها ،سیگار ،الکل ،قلیان وکافئین نیز جزو عوامل با شیوع کمتر برای سقط جنین محسوب می شود. اگر چه گفته می شود که امواج الکترومغناطیسی با سقط جنین ارتباط دارد اما هنوز اطلاعات کافی در این باره وجود ندارد .
آلودگی محیط،آرسنیک ،سرب وبنزن خطر سقط جنین را افزایش می دهد همان طور که گازهای بیهوشی و شیمی درمانی باعث سقط می شود .
وی می افزاید :یکی از دلایلی که باعث شده است آمار سقط افزایش یابد، وجود امکانات تشخیصی مانند سونوگرافی و آزمایشگاهی است که فرد متوجه می شود باردار بوده است در حالی که چه بسا در گذشته فرد متوجه حاملگی وسقط خود نمی شد.
از جمله عوامل دیگر سقط جنین ضربه ،ترومبوفیلی ،فیبروم رحم ،چسبندگی ،ناهنجاری های رحمی وکوتاه شدن دهانه رحم است .در بعضی از موارد سقط ، دهانه رحم باز می شود وکیسه آب پاره می شود وسقط اتفاق می افتد .
در مواردی هم جنین زنده است ومادر دچار خونریزی می شود .در مواردی که جنین سقط می شود وجفت باقی می ماند، می توان با دارو یا کورتاژ باقی مانده جنین را بیرون آورد.نکته قابل توجه در سقط های عفونی است که با دستکاری رحم باعث عفونت می شودکه حتی ممکن است به مرگ مادر منجر شود .
برای کاهش خطر سقط جنین از تماس با آلوده کننده های محیطی خودداری کنید -1
بارداری در سن پایین انجام شود و از بارداری در سن بالا خودداری کنید.-2
در مواردنارسایی دهانه رحم سرکلاژ انجام شود. -3
علائم سقط جنین
علائم سقط جنینی بسته به مرحله حاملگی متغیر است. در بعضی موارد، این اتفاق آنقدر سریع میافتد که فرد تا زمان سقط هنوز نمیداند حامله است.
در ادامه به بعضی علائم سقط جنین اشاره میکنیم:
- لکههای درشت خون
- خونریزی واژن
- خارج شدن بافت یا مایع از واژن
- درد یا گرفتگی شدید شکم
- کمردرد خفیف یا شدید
اگر حین حاملگی با هر یک از علائم فوق روبهرو شدید، فورا با پزشک تماس بگیرید. همچنین ممکن است بدون سقط جنین دچار این علائم شوید. اما پزشک آزمایشات لازم را انجام میدهد تا از سلامت جنین اطمینان حاصل کند.